8 Aralık 2017 Cuma

Toz metalurjisi ile üretilen mağnezyum-alüminyum alaşımlarının hidrojen depolama kapasitelerinin ölçülmesi

Yazar: MUHAMMET ALİ NALBANT
Danışman: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KORKUT
Yer Bilgisi: Atatürk Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı
Konu:Enerji = Energy ; Kimya Mühendisliği = Chemical Engineering


Tez Türü: Yüksek Lisans
Yıl: 2008
Sayfa sayısı: 112 s.

ÖZET

Ekonomik gelişmeleri, fosil yakıtlarla kenetlenmiş enerji kullanımına dayalı modern endüstrileşmiş toplumlar, fosil yakıtların küresel ısınma, iklim değişiklikleri, doğal felaketler gibi etkilerini daha fazla görmezlikten gelemezler. Fosil yakıtların özellikle petrol ve doğal gazın birkaç on yıl içinde tükeneceği bilinmektedir. Diğer taraftan dünya nüfusundaki sürekli artış ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam standartlarının yükselmesi sebebiyle enerji talebi hızla artmaktadır. Bu küresel enerji probleminin çözümü temiz enerji teknolojilerinde aranmalıdır.
Rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, biokütle, jeotermal, gel-git ve dalga enerjisi, hidrojen enerjisi temiz teknolojilere örnek verilebilir. Bu teknolojilerde ana problem elde edilen enerjinin depolanamaması ve taşınamamasıdır.
Bu çalışmanın amacı Mg-Al alaşımlarının hidrojenin depolanmasında kullanabilirliliğinin araştırılmasıdır. Farklı pres ve sinterleme şartlarında üretilen Mg17Al12 ve Mg2Al3 alaşımlarının hidrojen absorplama kapasitesinin belirlenmesi için çalışmalar yapılmıştır. 

Anahtar Kelimeler: Peletleme, metal alaşımlar, hidrojenin depolanması ve ölçülmesi

Tezi İndir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder