8 Aralık 2017 Cuma

Metalurji ve Malzeme Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? En Yüksek Maaş Ne Kadardır?

Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
Yeni Mezun Bir Metalurji ve Malzeme Mühendisi Ne Kadar Maaş Alıyor?
Malzeme Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?
Metalurji ve Malzeme Mühendisleri En Yüksek Ne Kadar Maaş Alıyor?
Özel Sektörde Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Maaşları Ne Kadar?
Devlette Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Maaşları Ne Kadar?

gibi soruları bu yazımda cevaplamaya çalıştım.


Türkiye' deki Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümleri sayısı son 10 yılda artış göstermiştir. Bunu takiben bu mühendislik dalı popüler hale gelmiştir. İş imkanlarının da bulunmasıyla tercih edilebilir bir bölüm olmuştur.

Burdan yola çıkarak hem bu bölümü okuyan arkadaşlarımız hem de aileleri bu bölümden mezun olan bir mühendisin "Ne kadar maaş aldığını?" merak etmektedirler.

Yeni mezun bir mühendis, elbette hayal ettiğiniz gibi yüksek maaşlar almamaktadır. Ama tecrübe ve deneyim ile beraber istediğiniz ücretleri alabilecek düzeye gelebilirsiniz. Bu tamamen sizin elinizde olan bir şey.

Maaş miktarına gelecek olursak; yeni mezun olmuş bir mühendis 2017 - 2018 yıllarında özel sektörde işe başlarsa 1.800 - 2.600 TL civarında ücret alabilir. Bu ücret tamamen başlangıç için verilmiş bir değer. Özel sektörde yeni başlayan bir mühendis için ortalama maaşlar bu civardadır. Fakat firmaya göre ve kendinizi geliştirmenize göre değişiklik gösterebilir. Eğer eliniz güçlü ise, örneğin yabancı diliniz varsa veya çeşitli çizim programlarını biliyorsanız bu ücret daha da artacaktır.

Eğer devlette bir mühendis olarak çalışıyorsanız 4.000 - 6.000 TL gibi bir ücretle çalışma imkanınız var. Ama devletin KPSS ile Metalurji ve Malzeme Mühendisi ataması bir elin parmaklarını geçmemektedir. 2012 yılından beri KPSS ile yılda yaklaşık 15 Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ataması yapılmaktadır. Bu atamaların çoğunda da KPDS, YDS vb. yabancı dil sınavlarından "70 almak" şartı istenir.

Belirli bir ücretten bir işe başladınız kendinizi geliştirdiniz ve belirli bir düzeyde pratik olarak mühendislik bilgisine sahipseniz ve 5 yıl gibi bir deneyiminiz varsa yüksek ücretler talep edebilirsiniz. Burada da tüm iş sizin kendinizi eğitmeniz ve geliştirmenize bağlı. Özel sektörde yaklaşık 5 yıl gibi bir deneyime sahipseniz ve piyasaya hakimseniz 10.000 (10 bin) TL' ye varan ücretler alabilirsiniz. Özellikle kurumsal bir firmada çalışmaya başlarsanız böyle yüksek ücretler alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder