12 Aralık 2018 Çarşamba

Mikro Ark Oksidasyon (MAO) Nedir?

Mikro ark oksidasyon (MAO) işlemi temel olarak; elektrolitik bir hücre (güç kaynağı, elektrolit banyosu, anot, katot ve soğutma sistemi) kullanılarak gerçekleştirilen ve anodik oksidasyona benzeyen elektrolitik esaslı bir yüzey işlemidir. Genellikle, bazik karakterli elektrolitlerin kullanıldığı işlemde, güç kaynağının pozitif kutbuna (anot) yani oksitlenecek malzeme, negatif kutbuna ise katot olarak kullanılacak malzeme (genellikle paslanmaz çelik) bağlanır ve anot ile katot arasına voltaj ya da akım uygulanması sonucu numune yüzeyinde oksit oluşumu başlar. Bu şekilde numune yüzeyinde oksit tabakası oluşturma işlemine mikro ark oksidasyon (MAO) [plazma elektorlitik oksidasyon (PEO)] denir. Mikro ark oksidasyon işlemi aşağıdaki şekilde verilmiştir.


 
Şekil. Mikro ark oksidasyon işlemi

Paslanmaz çelik kap içindeki sulu çözelti içerisinde homojenliği sağlamak üzere karıştırıcı kullanılmaktadır. Metal yüzeyinde plazma oluşumu nedeniyle sulu çözeltideki sıcaklık artışlarını azaltmak için soğutma suyu çift cidarlı tank içerisinden dolaştırılarak sistemin daima optimum sıcaklıkta çalışması sağlanmaktadır. Eğer sıcaklık artışlarını önlemek için direkt olarak çözeltinin ayrı bir soğutma ünitesinden geçirilmesi düşünülürse filtreleme işlemi yapılmak zorundadır. İşlemin başlangıcında, numune yüzeyi, anodik oksidasyonda olduğu gibi oksitlenmeye başlarken, uygulanan voltaj kritik bir değeri (bozunum voltajı) aştığında, malzeme yüzeyinde ark oluşumu ile birlikte mikro ark oksidasyon süreci de başlamaktadır.

Mikro ark oksidasyon birçok isimle anılmaktadır. Bunlar: kıvılcımlı anodik oksidasyon, anodik kıvılcımlı biriktirme, mikro ark anodik oksidasyon, mikro plazma anodik oksidasyon, mikro plazma oksidasyon, plazma elektrolitik oksidasyon ve elektroplazma oksidasyon sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder